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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
24/07/2023 |
Actualizado : |
24/07/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
FERNÁNDEZ-TURREN, G.; CAJARVILLE, C.; PÉREZ-RUCHEL, A.; HIRIGOYEN, D.; CONSTANTÍN, M.; GONZÁLEZ, V.; MADERA, J.; EIRALDI, F.; KOZLOSKI, G.V.; REPETTO, J.L. |
Afiliación : |
GONZALO FERNÁNDEZ-TURREN, Departamento de Bovinos, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR, Ruta 1 km 42,500, CP 80100, San José, Uruguay.; CECILIA CAJARVILLE, Departamento de Nutrición Animal, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR.; ANALÍA PÉREZ-RUCHEL, Departamento de Nutrición Animal, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR.; DARÍO JAVIER HIRIGOYEN TREVIN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARINA CONSTANTÍN, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay.; VÍCTOR GONZÁLEZ, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay; JENNIFER MADERA, Laboratorio de nutrición Cooperativa COLAVECO, Uruguay.; FULVIO EIRALDI, Veterinario de ejercicio liberal.; GILBERTO V. KOZLOSKI, Laboratorio de Nutrición de Rumiantes, Universidad Federal de Santa María, Brasil.; JOSÉ L. REPETTO, Departamento de Bovinos, Facultad de Veterinaria - Instituto de Producción Animal-UdelaR, Ruta 1 km 42,500, CP 80100, San José, Uruguay. |
Título : |
Evaluación nutritiva de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay en la alimentación de vacas lecheras. [Nutritional evaluation of soybean meal and expellers present in Uruguay in the dairy cattle feeding.] |
Complemento del título : |
Sección: Artículos originales. |
Fecha de publicación : |
2018 |
Fuente / Imprenta : |
Veterinaria (Montevideo), 2018, v. 54, no. 209, p. 31-38. -- OPEN ACCESS. |
ISSN : |
0376-4362 (impresa); 1688-4809 (en línea). |
DOI : |
10.29155/VET.54.209.5 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido 11 Noviembre 2017; Aceptado 19 Abril 2018; Publicado 1 Mayo 2018. -- Autor para correspondencia: G. Fernández-Turren, email to: gonzalofernandezt@gmail.com -- Publicación de la Sociedad de Medicina Veterinaria del Uruguay (SMVU). |
Contenido : |
RESUMEN.- La composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos derivados de la soja pueden verse afectadas según su proceso industrial de obtención. El objetivo de este estudio fue determinar el valor proteico en vacas lecheras de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay. Se obtuvieron muestras de estos subproductos en distribuidores de alimentos para vacunos de la cuenca lechera uruguaya. Se analizó la composición química, degradabilidad ruminal in situ (determinando: fracción soluble, tasa de degradación y degradabilidad efectiva) y su fermentescibilidad in vitro. Se comparó la composición química y degradabilidad ruminal in situ de las muestras con la base de datos del programa NRC (NRC, 2001). Todos los resultados fueron comparados a través de un análisis de varianza. Las harinas presentaron menor contenido de extracto etéreo, materia orgánica y mayor contenido proteico (P<0,05), mayor tasa de degradación y degradabilidad efectiva in situ, además de una mayor tasa de producción de gas in vitro en comparación con los expeller (P<0,01). La degradabilidad ruminal in vitro no varió entre subproductos (P=0,432). La comparación de datos con la base del NRC (NRC, 2001) indicó una menor producción de leche (L/d) debido a una mayor degradabilidad ruminal de las harinas y expeller evaluados. En base a las diferencias encontradas entre la composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos analizados y los datos incorporados en el programa (NRC, 2001) sería recomendable emplear datos nacionales a la hora de formular dietas. ------------------- SUMMARY.- The chemical composition and ruminal degradability of soybean by products can be affected by the industrial processes through which are obtained. The objective of this study was to determine the protein value for dairy cows of soybean meal and expeller present in Uruguay. Samples of soybean meal and expeller were taken from several Uruguayan suppliers. The chemical composition, in situ ruminal degradability (determining: soluble fraction, degradation rate and effective degradability) and its in vitro degradability of protein were analyzed. The chemical composition and in situ ruminal degradability of the samples were compared with the NRC (NRC, 2001) software database. All the results were compared through an analysis of variance. The soybean meal presented a lower content of ether extract and organic matter with a higher protein content (P<0.05), higher rate of degradation and effective degradability in situ, in addition
to a higher rate of in vitro gas production when compared with expeller (P<0,01). In vitro ruminal degradability did not vary between byproducts (P=0.432). The results of the simulation indicate that the production is lower than that of which is predicted by the NRC (NRC, 2001), because to a higher protein degradability of soybean meal and expeller evaluated. Based on the differences found between the chemical composition and
ruminal degradability of the byproducts analyzed and the data incorporated in the software (NRC, 2001), it would be advisable to use national data when formulating diets. MenosRESUMEN.- La composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos derivados de la soja pueden verse afectadas según su proceso industrial de obtención. El objetivo de este estudio fue determinar el valor proteico en vacas lecheras de harinas y expeller de soja presentes en Uruguay. Se obtuvieron muestras de estos subproductos en distribuidores de alimentos para vacunos de la cuenca lechera uruguaya. Se analizó la composición química, degradabilidad ruminal in situ (determinando: fracción soluble, tasa de degradación y degradabilidad efectiva) y su fermentescibilidad in vitro. Se comparó la composición química y degradabilidad ruminal in situ de las muestras con la base de datos del programa NRC (NRC, 2001). Todos los resultados fueron comparados a través de un análisis de varianza. Las harinas presentaron menor contenido de extracto etéreo, materia orgánica y mayor contenido proteico (P<0,05), mayor tasa de degradación y degradabilidad efectiva in situ, además de una mayor tasa de producción de gas in vitro en comparación con los expeller (P<0,01). La degradabilidad ruminal in vitro no varió entre subproductos (P=0,432). La comparación de datos con la base del NRC (NRC, 2001) indicó una menor producción de leche (L/d) debido a una mayor degradabilidad ruminal de las harinas y expeller evaluados. En base a las diferencias encontradas entre la composición química y degradabilidad ruminal de los subproductos analizados y los datos incorporados en el programa (NRC, 2... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Expeller; Proteína degradable en rumen; Rumen-degraded protein; Soybean meal. |
Thesagro : |
HARINA DE SOJA; PRODUCCION DE LECHE. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17302/1/Fernandez-Turren-et-al.-2018-SMVU-v54-n209.pdf
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Marc : |
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
03/08/2023 |
Actualizado : |
03/08/2023 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
CORALLO, A.B.; DEL PALACIO, A.; OLIVER, M.; TISCORNIA, S.; SIMOENS, M.; CEA, J.; DE AURRECOECHEA, I.; MARTÍNEZ, I.; SÁNCHEZ, A.; STEWART, S.; PAN, D. |
Afiliación : |
ANA BELÉN CORALLO, Sección Micología, Facultad de CienciasFacultad de Ingeniería, UdelaR, Julio Herrera y Reissig 565, Montevideo 11300, Uruguay; AGUSTINA DEL PALACIO, Sección Micología, Facultad de CienciasFacultad de Ingeniería, UdelaR, Julio Herrera y Reissig 565, Montevideo 11300, Uruguay; MARÍA OLIVER, Sección Micología, Facultad de CienciasFacultad de Ingeniería, UdelaR, Julio Herrera y Reissig 565, Montevideo 11300, Uruguay; SUSANA TISCORNIA, Sección Micología, Facultad de CienciasFacultad de Ingeniería, UdelaR, Julio Herrera y Reissig 565, Montevideo 11300, Uruguay; MACARENA SIMOENS, Laboratorio Tecnológico del Uruguay, Departamento de Análisis de Productos Agropecuarios, Avenida Italia 6201, Montevideo 11500, Uruguay; JACQUELINE CEA, Laboratorio Tecnológico del Uruguay, Departamento de Análisis de Productos Agropecuarios, Avenida Italia 6201, Montevideo 11500, Uruguay; INÉS DE AURRECOECHEA, Departamento de Granos, Dirección General de Servicios Agrícolas, Ministerio de Ganadería Agricultura y Pesca, Avenida Millán 4703, Montevideo 12900, Uruguay; INÉS MARTÍNEZ, Latitud, Fundación del Laboratorio Tecnológico del Uruguay, Avenida Italia 6201, Montevideo 11500, Uruguay; ALICIA SÁNCHEZ, Latitud, Fundación del Laboratorio Tecnológico del Uruguay, Avenida Italia 6201, Montevideo 11500, Uruguay; SILVINA MARIA STEWART SONEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DINORAH, P., Sección Micología, Facultad de CienciasFacultad de Ingeniería, UdelaR, Julio Herrera y Reissig 565, Montevideo 11300, Uruguay. |
Título : |
Fusarium species and mycotoxins associated with sorghum grains in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Toxins. 2023, Volume 15, Issue 8, article 484. https://doi.org/10.3390/toxins15080484 ----OPEN ACCESS. |
ISSN : |
2072-6651 (electronic). |
DOI : |
10.3390/toxins15080484 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 28 June 2023; Revised 23 July 2023; Accepted 25 July 2023; Published 31 July 2023. -- This article belongs to the Section Mycotoxins (https://www.mdpi.com/journal/toxins/sections/mycotoxins ). -- LICENSE: Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). -- |
Contenido : |
ABSTRACT.- Grain mold and stalk rot are among the fungal diseases that cause significant losses in sorghum worldwide and are caused by different Fusarium spp. The presence of Fusarium species in sorghum grains causes yield losses and mycotoxin contamination, which represents a risk to consumers. In this study, Fusarium graminearum species complex (FGSC) had a high incidence, followed by Fusarium fujikuroi species complex (FFSC) and F. incarnatum-equiseti species complex. Within FFSC, F. proliferatum, F. andiyazi, F. fujikuroi, F. thapsinum, F. verticillioides and F. subglutinans were identified, and this was the first report of F. fujikuroi in sorghum. The most frequent toxins found in sorghum samples were deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEN). The presence of fumonisins and nivalenol (NIV) was detected at low levels. This study adds new knowledge about the occurrence of Fusarium species and mycotoxins in sorghum grains. Furthermore, this is the first report in Uruguay on fungicide sensitivity for Fusarium isolates from sorghum, which constitutes an important starting point for defining management practices to minimize fungal infection and mycotoxin contamination. © 2023 by the authors. |
Palabras claves : |
Fumonisin; Fungicide sensitivity; Fusarium fujikuroi species complex; Fusarium graminearum; Trichothecene; Zearalenone. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
https://www.mdpi.com/2072-6651/15/8/484/pdf
|
Marc : |
LEADER 02683naa a2200349 a 4500 001 1064283 005 2023-08-03 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2072-6651 (electronic). 024 7 $a10.3390/toxins15080484$2DOI 100 1 $aCORALLO, A.B. 245 $aFusarium species and mycotoxins associated with sorghum grains in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aArticle history: Received 28 June 2023; Revised 23 July 2023; Accepted 25 July 2023; Published 31 July 2023. -- This article belongs to the Section Mycotoxins (https://www.mdpi.com/journal/toxins/sections/mycotoxins ). -- LICENSE: Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). -- 520 $aABSTRACT.- Grain mold and stalk rot are among the fungal diseases that cause significant losses in sorghum worldwide and are caused by different Fusarium spp. The presence of Fusarium species in sorghum grains causes yield losses and mycotoxin contamination, which represents a risk to consumers. In this study, Fusarium graminearum species complex (FGSC) had a high incidence, followed by Fusarium fujikuroi species complex (FFSC) and F. incarnatum-equiseti species complex. Within FFSC, F. proliferatum, F. andiyazi, F. fujikuroi, F. thapsinum, F. verticillioides and F. subglutinans were identified, and this was the first report of F. fujikuroi in sorghum. The most frequent toxins found in sorghum samples were deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEN). The presence of fumonisins and nivalenol (NIV) was detected at low levels. This study adds new knowledge about the occurrence of Fusarium species and mycotoxins in sorghum grains. Furthermore, this is the first report in Uruguay on fungicide sensitivity for Fusarium isolates from sorghum, which constitutes an important starting point for defining management practices to minimize fungal infection and mycotoxin contamination. © 2023 by the authors. 653 $aFumonisin 653 $aFungicide sensitivity 653 $aFusarium fujikuroi species complex 653 $aFusarium graminearum 653 $aTrichothecene 653 $aZearalenone 700 1 $aDEL PALACIO, A. 700 1 $aOLIVER, M. 700 1 $aTISCORNIA, S. 700 1 $aSIMOENS, M. 700 1 $aCEA, J. 700 1 $aDE AURRECOECHEA, I. 700 1 $aMARTÍNEZ, I. 700 1 $aSÁNCHEZ, A. 700 1 $aSTEWART, S. 700 1 $aPAN, D. 773 $tToxins. 2023, Volume 15, Issue 8, article 484. https://doi.org/10.3390/toxins15080484 ----OPEN ACCESS.
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